Niedziela, 11 maja | 13:45 | Sala Goplana
Spotkanie Całe to wino
po filmie ROK W WINNICY, reż. Leò Boudet
Partner: Tapas Barcelona
Film pokazuje rok pracy w winnicy nad Renem, gdzie uprawia się szczepy Condrieu i Côte-Rôtie. Ryzyko związane z nieprzewidywalnością pogody, która może zniszczyć zbiory, to tylko jeden z aspektów całorocznej pracy. Jej ukoronowaniem są jesienne zbiory winogron. Piękno wzgórza nad rzeką, gdzie znajduje się winnica, o każdej porze roku jest porażające. Idzie w parze z rodzinną atmosferą, która towarzyszy właścicielom i pracownikom. Z Maćkiem porozmawiamy o tym, jak dobrze wybrać wino na co dzień, kiedy stajemy przed wypełnionymi po sufit półkami pełnymi butelek pochodzących z całego świata. Dlaczego cena wina waha się od kilkunastu do kilku tysięcy złotych? Czy Polska ma szanse stać się uznanym producentem wina?
Gość:
Maciek Kamiński – założyciel i właściciel gdyńskiej restauracji TAPAS Barcelona. Z wykształcenia filozof, który od ponad 10 lat szuka ideałów w hiszpańskiej kuchni i winie. Człowiek, dla którego pasja i praca są tym samym. Jego restauracja, jako jedna z niewielu w Polsce, została odznaczona certyfikatem Restaurants from Spain. To międzynarodowy znak jakości, wyróżniający lokale, które oferują swoim gościom autentycznie hiszpańskie produkty oraz prawdziwą kuchnię wysokiej jakości. Certyfikat Restaurants from Spain przyznawany jest przez komitet certyfikacyjny w Madrycie.
Prowadzący:
Przemek Rydzewski